13 ianuarie 2010

Retete cu dovlecel

6 luni+
Piure de dovlecel - simplu
1 Dovlecel sau zucchini mai mic in diametru, deoarece este mai fraged.
Spala-l bine si taie-l in cubulete, nu indeparta coaje, dar scoate macar o parte din seminte. (Poti sa il cureti de coaje, dar un copil de 6-7 luni il pote digera ci coaja cu tot). Fierbe-l la abur, oala sub presiune (maxim 15 minute) sau fiert normal.
Adauga din apa in care a fiert dupa ce l-ai dat prin sita sau blender, pana obtii o consistenta fina. Deoarece este foarte zemos, nu prea necesita multa apa adaugata.

8 luni+
Dovlecel cu dovleac
1 Dovlecel sau zucchini
1 bucata de dovleac
ulei de masline, branza de vaci sau branza rasa
Fierbe dovlecelul si dovleacul la abur, oala sub presiune sau fiert normal pana se inmoaie.
Zdrobeste dovlecelul si dovleacul cu furculita, adauga din apa in care au fiert, pana obtii un piure nu foarte fin. Adauga o lingurita de ulei de masline si o lingura de branza (daca bebelusul este mai mare, peste 11 luni, poti rade cascaval sau branza obisnuita, dar putin sarata).

1 an+
Friganele de dovlecel si morcov
1 morcov mare
1 dovlecel marisor
4 fire de ceapa
1/3 ceasca de branza de vaci
1 ou
1/2 ceasca de faina
1 praf de usturoi
ulei de masline sau floarea soarelui
sos de iaurt cu un castravete ras
Spala legumele, rade morcovul si dovlecelul, toaca ceapa marunt. Amesteca legumele cu branzica, oul, faina si praful de usturoi. Unge o cratita de teflon cu ulei, incalzeste-o la foc mic. Pune cate o lingura de compozitie in tigaie si aplatiseaza friganelele. Prajeste-le cam 5-7 minute pana devin aurii.
Serveste-le cu sos din iaurt cu castravete ras.
Poti taia friganele in bucatele, ca bebele sa poata manca cu degetele lui. Poti incerca si sa faci forme in tigaie, betisoare, pe care copilul sa le rontaie singur.

2 ani+
Crema de dovlecei
Pentru 2 portii:
2 dovlecei de marime potrivita
1 lingura de faina
1 lingura de smantana
100 ml lapte
500 ml apa
marar, sare (maxim 3g)
Pune apa la fiert si cand da in clocot, pui dovleceii, curatati insau nu de coaja (scoate totusi semintele daca sunt mari), acoperind vasul. Separat, faci un sos din faina diluata in lapte. Trece dovleceii prin sita sau la blender, apoi amesteca cu sosul alb si cu zeama in care au fiert. Mai da un clocot si, dupa ce se raceste putin, adauga smantana si marar tocat marunt.

2 ani+
Dovlecei cu cartofi la cuptor
3 dovlecei
300g cartofi
2 oua
1 lingura de branza rasa sau branza de vaci
lapte, unt
verdeata (marar, patrunjel, oregano)
Rade dovleceii, curata cartofii si se taie-i felii (cruzi), fierbe ouale 10 minute. Unge cu unt o forma termorezistenta. Aseaza un rand de cartofi, un rand de felii de dovlecei, unul de felii de oua fierte, presara branza pe deasupra, putina verdeata si iarasi cartofi, dovlecei, oua. Deasupra toarna lapte cat sa acopere legumele din forma si pune cateva bucatele de unt nesarat. Da la cuptor, la foc potrivit pana sunt fierti cartofii si dovleceii.

2 ani+
Dovlecel pane
1 dovlecel
2 oua
faina, sare, piper, ulei pentru prajit
Curata dovlecelul si taie-l felii subtirele, sareaza-l un pic, apoi lasa-l sa se scurga de apa. Fa o coca din oua, faina, piper si putina apa, apoi ia feliile de dovlecel, da-le un pic faina si apoi prin coca. Unge o cratita de teflon cu ulei, incalzeste-o la foc mic si prajeste feliile de dovlecel pana devin aurii, la foc mic.
Se pot servi atat calde cat si reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu