12 ianuarie 2010

Dovlecelul

Dovlecelul este o leguma de culoare verde sau galbena, cu aroma delicata si miez cremos. Se gaseste sub forme, marimi, arome si sortimente diferite - Zucchini, cel verde; Patison, cel galben, de forma discoidala, ca o scoica cu margini crenelate etc. Dovlecelul este o leguma perfecta pentru mancarea bebelusului. Este cel mai bine consumam dovlecelul verde când este încă foarte tânăr. Îşi păstrează atunci nu doar caracteristicile gustative dar este şi foarte uşor digerabil. Bogat in fibre de calitate, in potasiu si apa, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietati diuretice. Se recomandă să se găsească în meniurile copiilor, persoanelor aflate în convalescenţă sau a celor care au probleme cu sistemul digestiv, fiind uşor digerabil şi conţinând puţine calorii.

DOVLECEL (o jumatate de ceasca, fiert si scurs, cu coaja)

VITAMINE:
Vitamina A - 1340 mg
Vitamina C - 5.5 mg
Acid Pantotenic - .3 mg
Niacin (o forma de vitamina B3) - .05 mg
Riboflavina - .04 mg
Tiamina - .04 mg
Acid folic - 20 mcg
Mai contine si alte vitamine in cantitate mica.

MINERALE:
Potasiu - 304 mg
Fosfor - 48 mg
Magneziu - 26 mg
Calciu - 16 mg
Sodiu - 287 mg
Fier - .42 mg
Contine si cantitati mici de seleniu, cupru, mangan.

Cand pot introduce dovlecelul in alimentatia copilului?

Cel mai bine este sa il adaugati de la 8 luni, cu coaja cu tot, iar fara coaja si seminte poate fi introdus in alimentatia bebelusului inca de la 6 luni ca piure sau in diferite supe.

Cum selectez si pastrez dovlecelul pentru mancarea bebelusului?

Dovleceii trebuie sa fie grei atunci cand ii cantariti manual, adica sa nu fie uscati sau seci in interior, si sa fie luciosi la aspect. Nu va bucurati daca dati peste dovlecei mai mari decat forma obisnuita (asemanatoare cu cea a castravetilor), fiindca acest lucru inseamna ca vor fi mult mai atosi in interior. Nici cei mai mici decat forma obisnuita nu trebuie achizitionati, deoarece gustul acestora va fi cu mult inferior.
Dovleceii sunt fragili si perisabili usor, asa ca trebuie sa fiti atenti daca au coaja afectata de taieturi sau de loviri. Acasa, ii puteti tine in frigider maximum 7 zile, fara a-i spala inainte deoarece picaturile de apa ii pateaza si pot incepe sa se strice acolo unde sunt uzi. In frigider, tineti dovlecelul in compartimentul cel mai rece (crispy).
Daca doriti sa-i congelati, taiati-i inainte felii, cuburi sau chiar bucati mai mari si fierbeti-i doua minute, ori puteti sa ii congelati cruzi, in pungulite mai mici, cat pentru o mancarica.
Coaja este foarte bogata in vitamine, asa ca sub nici o forma sa nu ii decojiti. In multe carti de bucate veti gasi indicatia de a elimina coaja, insa acest lucru se face doar in scop culinar, nu si nutritiv. Sermintele in schimb e mai bine sa le eliminati.

Pentru mancarea de bebelusi facuta in casa:

Poti fierbe dovlecelul la aburi sau la oala sub presiune sau il poti sota. Sotat, cu putin ulei de masline si cateva condimente (oregano, busuioc) va fi foarte gustos pentru bebelus.
Dovleceii, taiati cuburi, se pun in supe sau in ciorbe. Dovleceii pane sunt o specialitate delicioasa, dovleceii facuti la gratar, serviti alaturi de ulei de masline sunt excelenti. Dovleceii se pot folosi la diferite mancaruri sau specialitati, cum ar fi dovleceii cu vita.
Piureul din dovlecei reprezinta o alta forma de a servi aceste legume, mai ales in combinatie cu cartof si iaurt.

Alte alimente ce merg bine cu dovlecelul:

Morcov
Vanata
Fasole verde
Mazare
Broccoli
Iaurt
Paste
Pui
Vita
Porc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu