11 ianuarie 2010

Retete cu broccoli

8 luni +
Piure de broccoli pentru bebelusi - simplu

1. Spala 2-3 buchetele de broccoli in apa rece.
2. Toaca buchetelele in bucati mai mici; daca folosesti doar floricelele, piureul va fi mai fin. Fierbe-l in aburi sau la oala sub presiune pana se inmoaie
3. Da-l prin sita/la blender/preseaza cu instrumentul de piure pana devine o pasta
4. Adauga apa, iaurt sau lapte pana obtii o consistenta mai subtire.

8 luni+

Piure de broccoli cu galbenus de ou

Fierbe un brocoli in apa cat sa acopere bine sau da-l la aburi. Dupa fierbere, adauga un galbenus de ou fiert tare si o lingura de ulei de masline sau porumb si fa piureul cu blenderul. Se pune din nou pe foc si se adauga malai extra cat sa se ajunga la un piure potrivit, pana cand se inmoaie malaiul.

8 luni+

Supa-crema de broccoli pentru bebelusi - I

2 lingurite de ulei de masline
1 cepa mica, tocata fin
1 broccoli mic - 300g (inghetat sau proaspat)
1 pahar mic de supa de pui sau apa (200 ml)
1/4 lingurita de oregano
1 cesca de lapte degresat / lapte formula bebelusului / lapte de mama
Incalzeste uleiul intr-o cratita mare la foc mic, adauga cepa si soteaz-o pana se inmoaie. Adauga broccoli, supa de pui sau apa, oregano si fierbe la foc mediu pana se fierbe broccoliul - e moale cand intra furculita, nu pleostit de tot (cam 7 minute). Ia de pe foc. Zdorbeste tot pana obtii o pasta (da-l prin sita/la blender). Adauga laptele si vei obtine o supa grosuta ce se serveste cu lingurita sau chiar din biberon pentru bebelusii mai indaratnici.


8 luni+

Supa de broccoli pentru bebelusi - II

2-3 catei de usturoi
500 gr de broccoli
2 cartofi
1 ceapa sau praz
500 ml supa de pui
1 pahar de smantana (mai groasa)
crutoane (sare, piper pentru copilasii mai mari)
Caleste putin usturoiul si ceapa in ulei, adauga supa de pui, broccoli, cartofii taiati cuburi, sare si piper. Cand au fiert, strecoara legumele, paseaza cu blenderul si adauga o parte din zeama in care au fiert legumele si smantana in functie de cat de groasa doresti sa fie supa.
Se serveste calda, cu crutoane. Pentru copii mai mici, se poate renunta la usturoi, iar smantana se poate inlocui cu lapte.

9 luni +
Mancare din cartofi zdrobiti cu morcovi, broccoli şi branză

Mancarea zdrobita este o modalitate buna de a da hranei mai multă consistenta. Combinand broccoli cu piureul de cartofi şi branza este o modalitate bună de a-i încuraja pe bebelusi să mănânce mai multe legume.
Ies patru portii.
•300 g cartofi, taiati şi curatati
•Un morcov mediu (aprox. 125 g), taiat si curatat
•75 g broccoli (cam 2 buchetele)
•4 lingurite din laptele bebelusului
•15 g unt nesarat
•40 g branza rasa
Pune cartofii şi morcovii într-o tigaie, acoper-o şi lasa-i la fiert până devin moi, aprox. 20 minute. Intre timp fierbe broccoli timp de 7 minute pana se inmoaie.
Sau pune morcovul la fiert in 500 ml apa, adăuga broccoli cu cartofii si morcovii peste aprox. 12 minute, scurge legumele si zdrobeste-le cu furculita impreună cu celelelate ingrediente iar deasupra rade branza.
Cel mai simplu e sa pui toate ingredinetele (mai putin laptele, branza si untul) in oala sub presiune in 300 ml de apa si lasi sa fiarba cam 15 minute, le scurgi si le zdrobesti impreuna cu laptele, untul iar deasupra razi branza.

1 an +
Broccoli gratinat (o capatana medie sau o punga de approx. 500g de broccoli congelat)
Spalat, desfacut in buchetele, pus intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarat cu putin pesmet, si apoi un sos de smantana cu 1-2 oua, si cascaval/ parmezan ras, bagat la cuptor timp de 20-30 min la foc potrivit, pana se aureste deasupra.

1 an +

Sufleu cu broccoli
(o capatana medie sau o punga de approx. 500g de broccoli congelat)
Se fierbe broccoli numai 2 minute, apoi se scurge de apa, si se zrdobeste in bucatele mai mici cu furculita, dar nu prea tare sa nu iasa ca un piure.
Cand s-a racit, se amesteca broccoli cu 4 galbenusuri, 3 linguri smintana, o ceasca de cascaval/parmezan ras, 2 linguri faina Se bat separat albusurile pana se fac spuma, apoi se incorporeaza trept spuma in amestecul cu broccoli, amestecandu-se de jos in sus, foarte usor. Cand e gata se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu faina sau intr-un vas de jena. Se da la cuptor 30-40 minute.

1 an +

Broccoli cu paste
(o capatana medie sau o punga de approx. 500g de broccoli congelat)
Se fierbe brocoli, se raceste rapid ca sa ramina verde, se trece printr-un vas cu ulei si condimente (un praf de sare, oregano, chiar si putintel piper), apoi se amesteca si se presara cu cascaval sau parmezan sau orice brinza de oaie.

1 an +

Broccoli cu ciuperci

Broccoli-ul se desface in buchetele mici. Untul se incinge si se caleste in el un catel de usturoi. Se adauga 4 ciuperci mari, taiate felii. Se calesc 2 minute, la foc potrivit. Se scot din tigaie si se pun deoparte. Se pun buchetelele de broccoli in tigaie si se calesc repede, 3-4 minute. Se adauga si ciupercile si se lasa sa se infierbinte. Se servesc calde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu