11 ianuarie 2010

Broccoli

Broccoli este o planta foarte asemănătoare cu conopida, exceptie făcând inflorescenta, care este mai rasfirata, putin compacta si usor desfacuts, mai fina, de culoare verde.
Broccoli are un continut mare de Vitamina C si este o sursa importanta de fibre solubile. Aceasta il face un foarte bun aliment pentru bebelusi. Fibrele solubile ajuta la reglarea tranzitului deoarece isi schimba forma pe masura ce trec prin tractul digestive. Totusi abundenta mare de fibre solubile in dieta poate produce diaree. Fibrele insolubile nu isi schimba forma si sunt in general excipienti, iar prea multe pot cauza constipatie.
O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu plus 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparatie o portocala nu contine calciu, are 69 mg de vitamina C si cu 50% mai multe calorii.
Este o leguma cu un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene. Contine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie – Helicobacter pylori – raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Acest compus impreuna cu altii – indoli – au proprietati importante anticancerigene utile in prevenirea cancerului de san, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor.

Persoanele cu probleme tiroidiene existente sau netratate ar trebui sa evite consumarea acestei legume.

BROCCOLI: (1 buchetel - fiert in aburi sau la oala sub presiune)

VITAMINE:
Vitamina A - 19809 iu
Vitamina C - 161.7.0 mg
Niacin (o forma de vitamina B3) - 8.0 mg
Acid folic - 310 mcg
Vitamina B1 (thiamine) - .73 mg
Vitamina B6 - .62 mg
Vitamina E - 11 mg
Vitamina K - 118 mg
Mai contine si alte vitamine in cantitate mica.

MINERALE:
Potasiu - 1499 mg
Fosfor - 358 mg
Magneziu - 118 mg
Calciu - 516 mg
Sodiu - 245 mg
Seleniu - 5.7 mg
Fier - 5.5 mg
Mai contine zinc si altele in cantitati mici.

Cand putem da copilului broccoli?

Broccoli nu este o alegere buna in alimentatia de inceput deoarece poate genera gaze intestinale si e destul de greu de digerat pentru un bebelus mic. Cel mai bine este sa il introducem in alimentatie de la 8-10 luni incolo. Daca bebelusul a avut probleme de digestie, introduceti-l mai tarziu. Cel mai bine este sa discutati cu pediatrul, deoarece fiecare copil este diferit iar meniul trebuie adaptat la nevoile copilului.

Pentru mancarea de bebelusi facuta in casa:

Atunci cand gatesti broccoli cel mai bine in faci la aburi, la oala sub-presiune sau il sotezi in ulei de masline. Daca il sotezi, ai grija sa fie bine patruns, nu il servi "al dente".
In ceea ce priveste gatitul la microunde, diverse studii au aratat ca broccoli pierde mai multi nutrienti decat alte alimente cand e gatit la microunde. Au fost destule controverse in ceea ce priveste validitatea acestor studii, totusi e de preferat sa folositi si alte metode decat gatitul la microunde.

Cum sa selectezi si sa pastrezi broccoli pentru mancarea bebelusului:

Cand cumperi broccoli, cumpara plante cu inflorescenta uniform colorata. inflorescenta trebuie sa fie verde inchis sau mov-verde. Ai grija sa verifici planta sa nu aiba pete gri, de mucegai sau sa nu fie lovita ori sa atarne din buchetele floricele galbui.
Broccoli se pastreaza intr-o punga de plastic deschisa la gura in frigider, in lada de fructe sau compartimentul "crispy". Broccoli proaspat nu se pastreaza mai mult de 4 zile. In congelator il puteti pune proaspat, nefiert, desfacut in buchetele mai marunte. Nu decongelati mai mult decat puteti folosi pentru un piure si in niciun caz nu recongelati buchetelele nefolosite.

Broccoli e bun si ca gustarica de papat cu degetelele - fiert in abur, tocat buchetele mici si presarat cu branza.

Alte alimente ce merg bine cu broccoli:

Morcov
Conopida
Dovlecel
Cartof
Cartof dulce
Orez
Vita
Pui
Tofu
Iaurt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu